Skållade rågkakor
6 stycken
Ingredienser
Skållning
3 dl vatten
2 dl grovt rågmjöl
Degen
Skållning
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Skållning: Koka upp vattnet i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner rågmjölet. Låt blandningen stå under lock i ca 1 timme.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, det skållade rågmjölet och vetemjöl, lite i taget.
3. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
3. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Dela degen i 6 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem, ca 12 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter, med mjölade händer. Nagga bröden men gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar