Skållade rågkakor

Skållade rågkakor

6 stycken





Ingredienser

Skållning
3 dl vatten
2 dl grovt rågmjöl

Degen
Skållning
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl


Gör så här:



1. Skållning: Koka upp vattnet i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner rågmjölet. Låt blandningen stå under lock i ca 1 timme. 


2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, det skållade rågmjölet och vetemjöl, lite i taget.



3. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.



4. Dela degen i 6 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem, ca 12 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter, med mjölade händer. Nagga bröden men gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.



4. Grädda bröden mitt i ugnen i 9-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.


Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar