Sockerpasta/Sugarpaste

Har läst en del om just sockerpasta (sugarpaste) men aldrig använt det tidigare.. Efter att ha bloggar runt lite efter ett bra "förstagångsrecept" så valde jag att prova detta recept från bloggen Sockerrus.  Sockerpastan är fri från nötter, mandel, gluten och laktos.
Det var enkelt att göra sockerpastan och (precis som det stod i receptet) kan man med fördel göra den några dagar i förväg.

I receptet står det inget om att färga sockerpastan, men jag valde att färga den på en gång när den var klar och därför skriver jag till det som en punkt i receptet.

Receptet räcker till att täcka en tårta (gjord i en form med 28 cm i diameter) + lite dekorationer.

Ingredienser

1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1 1/2 dl vit sirap
1 msk olja
(ev. 1 tsk vaniljarom)
ca 17 dl florsocker

Gör så här:

1. Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med vatten. När gelatinet har löst sig helt i vattnet häller du i oljan och sirapen.

2. Häll upp florsockret i en stor skål och häll sedan i vätskeblandningen (och ev. vaniljarom).

3. Blanda sedan för hand (ej med elvisp) tills blandningen är nägolunda fast. Ta upp den ur bunken och knåda tills den är slät och fin. Är den fortfarande för kladdig så tillsätt lite florsocker. Tänk dock på att det är bättre om den är lite för kladdig än för torr. Skulle den bli för torr så är den svår att arbeta med, blir den lite för kladdig kan man tillsätta lite  florsocker när man ska täcka tårtan.

4. Om man vill färga sockerpastan gör man det nu. Några droppar karamellfärg eller pastafärg, allt beroende på vad man själv vill använda och vilken nyans man vill ha på sockerpastan.
(vill man ha den vit behöver man inte färga den då den blir vitt från början)

5. När degen känns bra så virar du in den ordentligt i plastfolie och förvarar den i en lufttät burk.

Den färdiga sockerpastan ska förvaras i rumstemperatur och gärna mörkt (solljus kan lätt bleka sockerpastan om du färgat den). Enligt receptet ska den hålla sig i minst en månad (dock har inte min stått så länge än).



Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar